NemByg skal forestå byggestyring og ingeniørrådgivning ved opførelse af det kommende museum FLUGT i Oksbøl. Et museum der tegnes af det kendte arkitektfirma BIG – Bjarke Ingels Group, og bygges i den historiske flygtningelejr, der husede tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig, og dengang var Danmarks femte største by.

Bygherren er Vardemuseerne, der som bekendt for nyligt åbnede det meget omtalte museum TIRPITZ.

Et museum der også blev tegnet af BIG og fra starten havde verdenspressens bevågenhed.

Til ingeniørrådgivningen har NemByg tilknyttet det lokale ingeniørfirma INGENIØR’NE

Projektet består i en renovering af to eksisterende bygninger, der var hospital i flygtningelejren, samt en tilbygning, der skal huse ankomst, billettering, garderobe, butik med mere. De to eksisterende bygninger, der skal indeholde udstillinger, cafe, biograf og undervisningsfaciliteter, renoveres så de udvendigt kommer til at fremstå i det oprindelige udtryk.

Citat Vardemuseerne: Museets udgangspunkt vil være de tyske flygtninge i Danmark i slutningen af Anden Verdenskrig, men der kommer også til at være fokus på flygtninge i andre perioder – ikke mindst i dag. FLUGT skal være med til at sætte ansigt på flygtninge, der ofte bliver set som én stor masse, der skaber utryghed og usikkerhed. FLUGT skal dog også belyse de udfordringer, som store grupper af flygtninge kan afføde. 

FLUGT skal dermed være Danmarks modigste museum. Museet skal give indsigt i et svært emne, lægge op til refleksion og være et sikkert sted for usikre ideer. På FLUGT skal der være plads til forskellige holdninger, debat og dialog: Det er okay at være uenige, men for at vi kan blive klogere på os selv og hinanden, må vi snakke sammen. Ved at skabe et mødested og et udgangspunkt for dialog, kan FLUGT forhåbentligt være med til at gøre samfundet til et bedre sted at være. Et sted, hvor indsigt, dialog, forståelse og tolerance hersker, når det kommer til flygtninge.

Den overordnede tidsplan for projektet er, at der projekteres frem til foråret 2020, hvor spaden stikkes i jorden. Museet forventes åbnet i sommeren 2021. 

Der kan læses mere om projektet på hjemmesiden https://vardemuseerne.dk/flygtningemuseum-flugt-et-nyt-museum-i-oksboel/

« Gå tilbage